Virusskydd på flera sätt

Det pratas mycket om virus nu för tiden, det där elaka covid-19 och pandemin som svept över världen. Smittriskerna har påverkat oss alla på olika sätt. Numera är det hemmanätverket som används till både jobb och studier och vännerna träffar vi på Zoom. Det är ju bra att det går att göra saker digitalt, men ännu bättre att vara medveten om vilka risker det kan finnas eftersom hemmanätverk ofta inte har samma höga säkerhet som på jobbet eller i skolan.

Avlyssning

Hemmanätverket kan konfigureras på många olika sätt och bäst är förstås att tänka på datorsäkerheten redan från början om det går. Ta din hemarbetsplats på allvar, både vad gäller säkerhet och utformning. På https://estore.nu/sv/ finns bra laptoptillbehör och annan utrustning för hemmajobbaren.

Det absolut viktigaste är att ha ett bra lösenord för att logga in. Det hindrar i alla fall vardagssnyltaren från att låna ditt nätverk när det trådlöst läcker till grannlägenheten eller gatan utanför. Det är lätt att tänka att det räcker så. Vem vill egentligen åt ett simpelt hemmanätverk? Det är inga rikshemligheter som avhandlas där för det mesta. Avlyssning är därför kanske inte den största risken, men skickar du viktiga dokument, avtal eller liknande till och från kollegor kan de komma i fel händer om oturen är framme. Även mobilen kan drabbas.

Phishing

Användaren själv är också en säkerhetsrisk ibland. Det kan vara så enkla saker som att samma lösenord används till alla olika nättjänster, i värsta fall något så enkelt som namnet på din hund eller liknande. Lättknäckt alltså. Facebook är en favorit för personer som vill åt uppgifter om dig. Där kan de se vilka dina vänner är och kartlägga ditt liv, samla in bilder som de sedan kan använda i bedrägliga syften och till exempel skapa falska konton i ditt namn. En annan metod är phishing eller nätfiske där bedragare försöker lura dig att lämna ut uppgifterna om exempelvis konto eller BankID frivilligt. Var rädd om din data, virus är aldrig roligt att drabbas av vare sig det gäller digitala eller mänskliga varianter.