Virus på mobilen

Tror du att du är skyddad från virus på din mobil? Framförallt innehavare av mobiler med Googles operativsystem för mobiler – Android, bör bli medvetna om att de är särskilt utsatta för rena sabotageprogram. Operativsystemet Android är den främsta måltavlan för malware eftersom det dominerar världsmarknaden idag.

 

Förra året utsattes Android av hela 79 procent av alla attacker och Nokias Symbian drabbades av 19 procent. Operativsystemen Apples Ios, och Microsofts Windows drabbades vardera under en procent. Enligt en studie som bland andra FBI gjort, är huvudanledningen den att många användare har en gammal version av mjukvaran.

 

Skillnaden mellan smartphones och datorer
Användare av smartphones tror i regel att de får den senaste versionen av operativsystemet då de köper en ny mobil. Då jämför de med hur det är då de köper en ny persondator, PC. Fast det kan man inte göra, i vart fall inte då man väljer att köpa en ny smartphone med operativsystemet Android.

Här får användarna lära om. Då det gäller smartphones är världen som upp och nedvänd. Här kan nya modeller som tillhör den lägre prisklassen ofta inneha en äldre version av Android. Det senaste operativsystemet är alltså förbehållet den dyraste och senast lanserade modellen. Det kan vara bra att känna till innan du införskaffar en ny smartphone. Särskilt som det är ett sätt att försäkra dig om att du får tillgång till det senast utvecklade operativsystemet i den smartphone du köper. Då tillverkaren täpper till säkerhetshål gör man det genom uppdateringar framförallt i de senare versionerna av operativsystemet.smile1

 

Inte smarta nog
Smartphones drabbas av att alltfler skadliga program letar sig in mobilen. Upp till var hundrade telefon med Android som operativsystem kan vara drabbad.

 

Utvecklare av skadlig kod
I nuet innebär skadlig kod och virus i mobilen inte något större hot för flertalet smartphoneinnehavare. Orsaken, enligt expertbedömare, tycks vara att många av de som utvecklar sabotageprogramvaror fortfarande prövar sig fram. Android finns också i många olika versioner som än så länge kan förhala utvecklingen av olika malwares för det operativsystemet.

Den skadliga koden samlar in så mycket information som möjligt, som sedan filtreras och säljs vidare. Därför är särskilt du som har många kontakter med mejladress särskilt intressant då den informationen är värd pengar.

 

Var observant på konstigheter – din mobil kan vara smittad
Får du höga mobilräkningar, har du appar med helt onödiga funktioner, eller dyker det upp oönskad reklam kan din telefon vara smittad. Drabbas du av konstig aktivitet på webbkonton kan det tyda på att malware tagit reda på dina inloggningsuppgifter till olika tjänster och webbplatser på nätet.

Krävs du på pengar för att låsa upp mobilen är även det ett tecken att din mobil infekterats av virus eller skadlig kod. Så se upp.

Att köpa billigt kan i slutänden leda till att det blir dyrare än om man köpt en dyrare från början…

 

Taggar: , , , , ,

 

Fler artiklar om Mobiltelefoner och virus