Vardagen kräver fungerande datorer

Det är inte alla som tycker det är spännande med antivirusprogram, brandväggar och rensning av hårddiskar. Precis som med andra saker så behöver alla inte heller tycka det. Du har säkert en IT-ansvarig på arbetet och någon i familjen som rycker in när hemmadatorn krånglar. Men är det inte tråkigt att vänta på dem? Det finns få saker som är så irriterande som när datorn inte fungerar. Vi inser på några sekunder hur beroende vi har blivit av den. I arbetet är det få som klarar sig utan en dator av något slag idag. Hemma vill vi ha kontakten med våra nära och kära, slå upp ett recept eller ta reda på vem som har rätt i diskussionen runt matbordet. Dessutom måste vi kunna betala våra räkningar och ibland svara på ett eller annat jobbmail på kvällen.
När datorn inte fungerar
Allt det här gör att rastlösheten och irritationen snabbt växer när datorn krånglar. Det behöver inte alltid handla om att ett virus eller att den har gått sönder. Ibland är det så enkelt att du inte förstår ett program eller vilka inställningar som helt plötsligt ändrat på det du är van vid. Om alla på arbetet hade fått höja sin kunskapsnivå så hade den IT-ansvarige sluppit många onödiga rundor. Samtidigt hade din arbetsdag blivit betydligt enklare. Därför sparar en it utbildning både tid och energi. Det håller säkert familjemedlemmen som nu inte behöver rycka ut lika ofta också med om.Vardagen kräver fungerande datorer 1

En fördel med lite mer kunskap är också att användaren själv förstår när det är dags att ta datorn till lagningsakuten. När det väl rör sig om ett datorvirus så vill skaparen ofta retas och visa hur bra denne är på att ställa till med problem. Om det lyckas ta sig in är det inte alltid helt självklart att man upptäcker att det är ett virus för den som inte är expert. Med lite mer kunskap kan du enklare felsöka på egen hand och få hjälp snabbare. Det kan spara mycket tid om du vet vilka problem som kan uteslutas.
Bli vän med din dator
Tillhör du den skaran som undrar varför datorn helt plötsligt börjar fungera som vanligt bara för att den IT-ansvarige sätter sig vid den? Ibland går det inte att förklara, men ofta handlar det om mer förståelse för hur en dator fungerar. Experten pratar helt enkelt samma språk som datorn. Du behöver inte bli programmerare för att bli vän med din dator. Däremot kan en utbildning ge dig förståelse för hur en dators logik är uppbyggd. Då kommer ni överens bättre i framtiden och du kan enklare hjälpa den att bli frisk från virus.

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot