Så surfar du säkert

Många av oss surfar dagligen, och tänker kanske inte alltid på de risker som är inblandade. Enligt David Jacoby, som är säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab, kan man drabbas av ett datavirus genom att bara gå in på en hemsida eller öppna ett mejl. Genom ett enkelt klick på fel ställe kan datorn krascha, program börja krångla eller viktig information stjälas som en följd av en virusinfektion. Det är därför viktigt att ha säkerheten i åtanke när man surfar.

En bra grundregel är att man inte ska agera annorlunda på nätet än man agerar i verkliga livet. Med andra ord ska man inte vara mindre försiktig på nätet än i verkliga livet. Om man i verkligheten inte ger ut känslig information utan att veta att man ger den till en pålitlig källa, ska man inte heller göra det på nätet. Om man i verkliga livet inte går iväg med en helt främmande människa, ska man inte heller på nätet klicka på helt främmande länkar eller annonser. En god start till att surfa säkert är således att använda sitt sunda förnuft.Så surfar du säkert 2

Ett vanligt användningsområde för internet är att skicka mejl. När du skickar mejl måste du tänka på att någon kan ”tjuvlyssna” på alla meddelanden du skickar, precis som när man pratar i en komradio och någon utomstående kopplar in sig på samma kanal. Komradio är dock ändå ett effektivt sätt att kommunicera, så länge man tänker på att inte avslöja hemlig information. Du kan hyra komradio på Tpo.se. Det fungerar på precis samma sätt med mejl – det är ett utmärkt och effektivt sätt att kommunicera, men du måste tänka på att inte skicka känslig information via mejl.

En annan viktig säkerhetsaspekt som gäller mejl är att inte öppna mejl som verkar misstänksamma. Mejl kan nämligen innehålla skadlig kod, det vill säga virus, trojaner, maskar eller andra koder som skadar din dator, och den skadliga koden kan installeras bara genom att du öppnar mejlet. Om du är osäker kan du prova att ringa personen, företaget eller organisationen som mejlet verkar vara ifrån, för att kontrollera om de faktiskt har skickat något liknande.

Med dessa grundregler i huvudet kommer du att klara dig långt i ditt säkra surfande.

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot