Virus, trojaner och malware

Det är viktigt att skydda sin dator för olika typer av skadlig programvara, sabotageprogram, malware (malicious software) på engelska. Lika viktigt är det att veta vad det finns för olika sorters skadlig kod. Det finns skadliga programvaror som kan komma åt den information som både finns på din dator och den som du använder dig av då du exempelvis loggar in på andra nätverk och knappar in ett lösenord.

Inom begreppet sabotageprogram ryms de datorprogram som installerats på en dator eller ett datornätverk vare sig utan administratörens samtycke eller kännedom.

 

Sabotageprogram – exempel
Inom området sabotageprogram finns olika typer av skadlig kod. Det kan handla om allt från virus, maskar, trojaner, keyloggers, adware, spyware med flera. En typ av skadlig kod som används för att skapa massutskick av skräppost över Internet kallas Ratware.trojan-horse1

 

Virus
Datorvirus, är en form av sabotageprogram som infekterar ett annat program genom att hänga sig fast vid det. På en infekterad dator kan informationen på dess hårddisk ändras, avlyssnas och till och med raderas. Då antivirusprogrammen har blivit skickligare på att upptäcka virus har kriminella övergått till andra typer av skadlig kod – framförallt trojaner och maskar.

 

Maskar
Maskar, en form av datorvirus, som själv sprider sig från dator till dator över Internet. En mask behöver någon form av säkerhetshål för att kunna spridas. Maskar har i regel full kontroll över den infekterade datorn. Maskar har använts för att utföra överbelastningsattacker mot stora webbplatser från infekterade datorer. Masken är inte beroende av någon oförsiktig användare.

 

Trojaner
Trojaner kallas även för trojansk häst. Här handlar det om ett datorprogram som utger sig för att vara till nytta eller nöje. Efter installationen uppträder programmet på ett helt annat sätt då det körs. Programmet kan göra allt från att spionera på användarens göranden till skicka skräppost eller attackera andra datorer. Trojaner kan till och med göra betalningar i användarens namn.

En del trojaner kan öppna din dator så att andra får tillgång till den utan din vetskap.

Keyloggers är en slags trojaner som kan skicka loggar med de lösenord du skrivit in på olika webbplatser du besöker på internet. Koden registrerar helt enkelt de tangenttryckningar du gjort på din dator, exempelvis då du loggat in till din internetbank eller en portal för datorspel.

 

Vad kan du själv göra?
För det första, se till att din operativsystemet på din dator är uppdaterat liksom andra program som som du har installerade på din dator.

För det andra, bli en mer medveten surfare. Om du inte letar efter ett visst program – installera det inte! Dyker det upp en dialogruta som uppmanar dig att rensa din dator, stäng ned fönstret utan att installera!

För det tredje, ha för vana att avinstallera program som du aldrig använder eftersom varje enskilt program kan innehålla svagheter som sabotageprogram kan använda för att få tillgång till din dator.

Sist men definitiv inte minst – installera ett effektivt heltäckande säkerhetsprogram som upptäcker och tar bort skadlig kod från din dator!

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot