Datorsäkerhet och virusskydd

Egentligen är vi alla numera någon sorts hemmaexperter på virus, fast av ett annat slag. Coronavirus. Vi vet att det smittar lätt, det muterar och det sprider sig självt nästan vad vi än gör. Men vi försöker skydda oss, vi tvättar händerna och håller avstånd som en sorts antivirusskydd. Försiktighet är alltid klokt när det gäller virus.

I datorn finns ju också virus, digitala sådana. Precis som coronaviruset kan datorvirus sprida sig på lömska vis, de kan mutera och förändra sig så det blir svårt att skydda sig. Det är bra att välja starka lösenord och ha ett bra antivirusprogram som ständigt hålls uppdaterat. Men det blir lite som debatten om munskydd, är det bra eller inte och hur använder man skyddet egentligen?

Välj dina lösenord med omsorg

Det här är väldigt grundläggande men kanske också det som många struntar i. Det är ju väldigt svårt att komma ihåg lösenord så det där att ha ett lösenord på varje ställe är ju bara att glömma. Mycket enklare att ha samma överallt och att inte byta för ofta. Är det så du tänker så lever du ganska farligt. Jämför med dörrnyckeln, vill du verkligen ha samma nyckel till allt du äger och har. Så att dom som till äventyrs får tag på din nyckel utan vidare kan ta sig in i lägenheten, på jobbet, till bilen, båtklubben och kassaskåpet i föreningslokalen. Nej, tänkte väl det. Olika nycklar till olika ställen och bara du själv som vet vilken nyckel som går till vilken dörr. Tänk likadant om lösenorden till datorn! Surfa säkert!

Genom att ha unika lösenord till olika inloggningar blir säkerheten betydligt högre. Samtidigt får det inte vara så krångligt som det blev på ett stort företag. Teknikern gav varje medarbetare ett flertal olika lösenord att hålla reda på och de skulle dessutom bytas varje vecka. Resultatet blev att alla dessa lösenord skrevs upp på post-it-lappar som klistrades på skärmen. Så gick det med den säkerheten. Var smart. Hitta på ett system som bara du själv känner till eller använd automatisk lösenordsgenerator av något slag. Det finns bra appar som hjälper dig.

Webben och molnet

Nu för tiden lagras ju det mesta i det så kallade molnet. Du kan anlita någon webbyrå i Stockholm eller på annan plats som tar hand om din lagring på ett säkert sätt. Då är du också trygg med att om det värsta skulle hända och du skulle råka ut för intrång eller virus av något slag så kan det finnas en backup på dina data hos webbyrån, även om din egen dator inte längre kan komma åt dem som vanligt. Det här är också en viktig säkerhetsaspekt vid allt datorarbete, att ha en backup är väldigt viktigt. Och inte bara vid arbete förresten, tänk på alla viktiga bilder som du kanske har lagrade i mobilen eller på datorn. Tänk om du skulle bli av med dem. Nej, backup i molnet är verkligen guld värt och vill du ha både hängslen och livrem så kan du lägga allt på en extern hårddisk också och förvara den någon annanstans än bredvid datorn.