Så skyddar du dina personliga uppgifter på nätet

I dagens moderna samhälle kan vi göra det mesta på nätet. Det passar våra liv som de ser ut i en tid när folk i allt högre grad har mindre tid över till annat. Vare sig det handlar om att spara in tid på att beställa matkassar direkt på nätet eller göra sina bank- och postärenden direkt i datorn. Men den här nya tidsbesparande tekniken kommer också med en del baksidor som är väldigt viktiga att känna till för konsumenten. Id-kapningar, nätbluffar och skojare finns överallt på nätet och det är viktigt att veta vad man ska se upp för.

Var vaksam mot konstiga mejl

Ett vanligt exempel på hur nätbrottslingar får tillgång till dina personuppgifter är via din mejl. Genom att skicka ut låtsasmejl kan de få tillgång till din information bara genom att du klickar på mejlet. Så var försiktig med vilka mejl du öppnar. Tänk även på att mejlen kan se ganska legitima ut vid en första anblick. Men det är så de tar dig – så kolla alltid en extra gång om du är osäker på avsändaren. Det finns olika typer av dataintrång, vissa mindre allvarliga än andra. Ett exempel är då en Kvinna dömdes för dataintrång efter att ha gjort otillåtna sökningar på arbetet.

Bra att tänka på

En bra tumregel är att du inte ska använda samma lösenord för flera olika hemsidor. Tänk dessutom på att inte använda ett för enkelt lösenord som är lätt att gissa sig till. Var även noggrann med vilka sidor du besöker. Kontrollera så gott det går om sidorna är legitima. Det kan du bland annat göra genom att söka efter vad andra besökare säger om sidan ifall du är osäker. Ett annat vanligt sätt för informationsstöld är genom programinstallation. Installera aldrig någon programvara som du inte vet vad det är för nånting till 100 %. Om du är osäker så kan du även i detta fallet söka dig till information om programvaran.

 
 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot