Bra virusskydd

Gillar du att surfa? Vem gör inte det. Internet är utan tvekan en väldigt stor del av vårt dagliga liv. På bara 15 år har världen förändras något otroligt, och nu för tiden sköts det mesta digitalt. Allt ifrån socialt umgänge och nyheter till matinköp och myndighetskontakt sköts från hemmet med bara några klick. Det är en sådan naturlig del av våra liv att vi kanske inte ens tänker på att vår information lätt kan hamna i händerna på någon obehörig. Det vill säga, om vi inte har ett bra virusskydd installerat på datorn, surfplattan eller mobilen.

Gratis är gott!

ClamTK3.08(Så bra är virusskydd i virtuell miljö – det går inte att få in detta i en mening, ändra orden) Det finns en hel uppsjö av olika antivirusskydd, både gratis och sådana du betalar för. Bland de gratis alternativen finns bland annat McAfee , Comodo och Norton, några av jättarna inom datorskydd. Köper du en dator eller surfplatta finns allt som oftast antivirusskydd förinstallerat, men vanligt är att det bara gäller under en tidsbegränsad period, och det samma gäller de flesta gratis versioner som finns att ladda ner på nätet. En utav de största nackdelarna med gratis antivirus är att de ofta inte har alla säkerhetsåtgärder som betalversionerna har. Detta orsakar att många nya virus inte upptäcks av antivirusskyddet, och din dator blir infekterad utan att det syns när du kör en virusscan. Förutom pris så finns det andra saker du behöver överväga innan du bestämmer dig för vad du vill installera. Vad har du för behov? Vad använder du din dator/surfplatta till? Har du barn och vill göra deras internetanvändande mer säkert så behöver du kanske ett annat skydd än vad du skulle valt till dig själv.

Vad är slutsatsen?

Som med allt, är det upp till dig själv att prova på och se vad som fungerar för just dig. Har du ekonomin att lägga ned på att fixa ett riktigt bra antivirusskydd, och kanske viktigast, har du behov av det? Då är det helt klart värt varenda krona att skaffa ett betalabonnemang hos någon bra leverantör. Har du inte samma behov, så räcker det förmodligen med att använda någon av de otaliga gratisversionerna som finns att ladda ner online. Även fast de allra flesta antivirusskydd fungerar som de ska, så kan ibland även de bästa programmen ge falska positiva resultat. Det innebär att efter en genomsökning av datorn så hittar virusskyddet problem med helt vanliga program. Har du t.ex installerat en torrentklient eller något annat ”misstänkt” program så kan det ge ett falskt utslag, och det kan sluta med att datorn till och med tar bort programmet automatiskt. Se till att kolla dina inställningar i ditt antivirusprogram noga för att undvika att sånt händer.

 
 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot