Skydda dig mot datorbränder

När man talar om säkerhet i anslutning till datorer brukar man oftast avse säkerhet på nätet och hur man skyddar sin dator mot virus och skadlig kod. Det finns dock en annan säkerhetsaspekt av datorer i hemmet som är ännu viktigare att tänka på, eftersom det gäller människors liv, och det är brandrisken som datorer medför. Ett exempel på hur det kan gå när en datorbrand slutar riktigt illa är den familj i Staffanstorp på fem personer, som alla dog till följd av att en dator antändes. Anledningen till att just datorbränder är så farliga är för att en eventuell gnista som orsakar branden aldrig är under 3 000 grader varm. Detta bildar en mycket farlig rök, som bland annat innehåller cyanid från plasten. Det är denna rök som dödar, snarare än själva elden, vid en datorbrand.fire-175966_960_720

Vad kan man då göra för att skydda sig mot datorbränder? För det första bör man införskaffa en optisk brandvarnare. Det beror på att brandröken som bildas från datorer är så kallad ”kall rök”, vilken vanliga, joniska brandvarnare har mycket svårt att uppfatta. Om man inte har en optisk brandvarnare riskerar man därför att aldrig varnas för att datorn har antänts.

En annan mycket viktig läxa som alla kan lära sig från tragedin i Staffanstorp är att man inte bör använda datorn i sängen eller i soffan. Detta eftersom datorn inte får tillräckligt med kylning när den står på ett mjukt underlag. Ett mjukt underlag kan också leda till att fläktarnas utblås blockeras, vilket ytterligare kan förvärra överhettningen. Man bör inte heller ladda datorn över natten, utan stänga av den och dra ur sladden ur väggen.

Även om man på dessa sätt har vidtagit alla åtgärder som går för att skydda sig mot datorbränder, finns alltid risken att en dator eller något annat i hemmet antänds och orsakar en eldsvåda. Därför kan det vara bra att förvara värdesaker som guldsmycken, liksom saker med stort affektionsvärde, i ett bankfack istället för i hemmet. Ett annat alternativ, om du har guldsmycken du inte längre använder, är att sälja dem och sätta in pengarna på ett konto – på det sättet skyddas också värdet från bränder. Du kan sälja guld på Guldbrev.se.

 

Taggar: , , ,

 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot