Olika typer av skadlig kod

Det allra första datorviruset skapades år 1982. Det spreds via disketter, och gjorde egentligen inget farligare än att visa upp ett meddelande istället för det förväntade innehållet på disketten. Mycket har dock hänt sedan dess, och idag finns en mängd olika hot, som är betydligt farligare än de var på 1980-talet.

Datorvirus, som det som skapades 1982, är egentligen bara en form av alla hot som finns mot datorer, som med ett samlingsnamn brukar kallas för skadlig kod. Ett virus sprids via filer, från en infekterad dator till en annan. En annan form av skadlig kod, som kan spridas utan hjälp av filer, är maskar. De använder sig istället av internet för att sprida sig från dator till dator. Eftersom maskar sprids på egen hand är de beroende av att de datorer som attackeras har någon form av säkerhetshål. Maskar får full kontroll över de infekterade datorerna, något som bland annat har använts för överbelastningsattacker.

En annan form av skadlig kod som de flesta nog känner igen är trojanska hästar. Dessa är datorprogram som utger sig för att vara något annat än de egentligen är, till exempel ett spel eller ett nyttoprogram, och som sedan gör något annat när en intet ont anande användare laddar ner programmet eller kör det. Det kan till exempel handla om att det spionerar, attackerar andra datorer eller gör betalningar i användarens namn.monster-426995_960_720

Trojanska hästar är ibland också så kallade logiska bomber. En logisk bomb är programkod i ett program som bara aktiveras vid en viss tidpunkt eller när vissa förutsättningar uppfylls. En trojansk häst kan utnyttja detta genom att den logiska bomben kan infektera användarens dator och ligga passiv, tills en viss tid på ett visst datum, då den aktiveras.

För att undvika att ens dator utsätts för någon av dessa typer av skadlig kod är det viktigt att man skyddar sig när man surfar på internet och använder sin dator, precis som det är viktigt att skydda sig i alla aspekter av livet. Det kan jämföras med att man bär hjälm när man cyklar, eller använder kondom när man har sex. Du hittar kondomer, sexleksaker och allt annat du behöver för sexlivet på Vuxen.se.

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot