Är antivirusprogram verkligen säkra?

Under lång tid har datoranvändare fått lära sig att man inte klarar sig utan någon form av antivirusprogram på sin dator, särskilt om man har en PC. Många datoranvändare har också lydigt betalat åtskilliga tusenlappar för ett antivirusprogram, i tron att de tack vare detta är skyddade från cyberattacker. Men hur pålitliga är egentligen de antivirusprogram som man betalar dyra pengar för?

Ett av de ledande företagen i branschen är Symantec, som bland annat ligger bakom programmet Norton Antivirus. De är inte bara ledande i branschen, de var också ett av de första företagen som satsade på datasäkerhet när IT-tekniken fortfarande var i sin linda, på 1980-talet. Nu menar dock Brian Dye, chefen för informationssäkerhet på Symantec, att ”antivirus är dött”. Detta uttalande gjorde han i Wall Street Journal, och tidningen utvecklar med att skriva att Symantec hävdar att tekniken bakom antivirusprogram är dömd att misslyckas. Brian Dye menar att tekniken som håller hackare ute från datorerna, som går ut på att kontrollera mot en lista av skadlig kod på datorerna, inte klarar av alla de nya buggar som hackarna använder sig av. Han uppskattar att de marknadsledande antivirusprogrammen, inklusive hans eget Norton, endast klarar av att stoppa 45 procent av alla cyberattacker.code-707069_640

Antivirusprogram visade sig också själva kunna utgöra ett hot mot datorn då en felaktig säkerhetsuppdatering av programmet McAfee orsakade datorkrascher hos flera stora företag och myndigheter över hela världen. De som drabbades hade datorer med Windows XP installerat, och felaktigheten i antivirusprogrammets säkerhetsuppdatering slog ut en viktig del av programmet, vilket startade en kedja av händelser som inte gick att stoppa. Detta gjorde i sin tur att datorn tappade flera av sina funktioner. Resultatet blev den ökända blå skärmen, där datorn fastnade då den om och om igen försökte starta om datorn. McAfee menade att de kommit tillrätta med problemet senare under dagen, men tiotusentals datorer drabbades, och enligt vissa rapporter krävde varje enskild dator reparationer.

Det finns dock hopp, då flera företag inom IT-säkerhet utvecklar nya tekniker som går ut på att identifiera attacker när de redan är inne i datorerna, och minimera skadan. Denna teknik finns dock inte på marknaden än.

Om du känner att du vill ha hjälp med mjukvara för att försäkra dig om att din dator är skyddad, kan du kontakta IT-experterna på Internetvikings

 

Taggar: , , , , ,

 

Fler artiklar om Datorer och säkerhetshot