Så skapar du säkra lösenord

Jag brukade vara ett av de där hopplösa fallen som använde samma lösenord till allting. Alternativt så behöll jag det lösenord som gavs mig, t.ex. ”password” eller ”temporary” och annat som är otroligt dumt att ha. Dessutom var nog det där enda lösenordet också något superenkelt, som namnet på min katt. Men den dagen någon tog sig in på mitt mailkonto och bytte lösenord så jag inte kom in, ja då fick jag eld i baken. Efter några panikslagna timmar då jag jobbade frenetiskt för att få tillbaka makten över min mail, så började jag byta lösenord på de viktigaste tjänsterna jag använde. Och med tiden har jag faktiskt lärt mig en del smarta trick som gör att det ändå inte är så svårt att hålla reda på sina lösenord, byta dem oftare, inte använda samma på olika ställen och så vidare. Plus att jag lärt mig vad som gör ett riktigt säkert lösenord.

Allt är bättre än 12345

Som sagt så var jag ju själv bland dem som har valt allra sämst lösenord så gott som jämt. Tydligen så är vi rätt många som sätter siffror, t.ex. ”12345”, ”123456” eller ”1234567”. Jättemånga sätter ”password” (som jag också hade) eller ”qwerty”, alltså de fem bokstäverna längst upp till vänster på tangentbordet. Det är ju löjligt egentligen, man ber lite om att få problem. En bra start är att gå in på en av de sajter som visar om din mailadress finns med i någon av de många stora lösenordsläckor som skett. Då får du snabbt svar på om det är några sidor där du akut behöver byta lösenord. Sen gäller det att komma på bra lösenord, och det finns en hel del lösenordsgeneratorer som kan skapa säkra lösenord och du kan själv bestämma vilken grad av säkerhet det ska vara. Men för att hantera dem rekommenderar jag ett lösenordsverktyg, t.ex. 1password där du har ett ”huvudlösenord” för att komma åt alla andra, och dessa hålls krypterade och därmed säkra.

Hitta ett sätt som fungerar för dig

Måste allting vara så tekniskt då? Jag förstår verkligen att det här kan kännas besvärligt för den som inte är född på i alla fall 2000-talet. Så då får man nog försöka göra det så enkelt som möjligt i alla fall. så när du sitter vid ditt köksbord och ska registrera dig på ytterligare en ny sajt, ta dig en funderare på hur du vill lägga upp det här med lösenord. Alternativen är troligtvis en lösenordshanterare, som det jag nämnde tidigare, eller att ha minnestricks för sina lösenord. Det senare alternativet är analogt, men antagligen väldigt mycket svårare om du inte är sjukt bra på den typen av hjärnövningar. En lösenordshanterare måste installeras, men fråga någon teknisk person du känner, eller försök följa instruktionerna så gott du kan, så har du kommit en bra bit på väg. För mig har det varit en räddare i nöden, och jag behöver bara ha en minnesregel för mitt huvudlösenord!