Risker med datanätverk

När man håller på med datorer finns alltid en viss risk att datorn drabbas av virus eller annan skadlig programvara. Om man ingår i ett datanätverk finns också denna risk och här kan dessutom andra datorer och enheter i nätverket också drabbas. Om man har ett datanätverk där flera enheter är uppkopplade kan ett virus eller liknande smitta från en enhet till en annan. Samma sak händer inte om endast en dator är ansluten. Då stannar viruset där. Om man har ett datanätverk gäller det att man verkligen ser till att skydda alla enheter i nätverket och inte bara den som används för stunden. Om en enhet används för all lagring kan denna bli helt raderad av ett virus eller liknande. Men vilka metoder kan man använda för att skydda sig och vilka risker finns med att surfa runt när man befinner sig i ett datanätverk? Det tar vi upp i denna text.

Hur kan man skydda sig?

Det är idag många som surfar på nätet. många saknar skydd mot virus och mycket annat. Om man har ett datanätverk finns det flera risker men det finns också flera olika sätt att skydda sig mot dessa, och minska risken att drabbas. Ett av det bästa sätten att skydda sig är genom att använda en bra brandvägg samt ett anti virus program. Dessa har ofta flera olika funktioner. Vanligen finns det också extrafunktioner att köpa till men som vanlig användare räcker det oftast med basskydd. Ett sådant skydd fungerar som så att skadlig programvara och virus stoppas och eventuellt sätts i karantän så att de inte kan skada datorn. Om man ofta får rensa bort skräpmail eller liknande finns det ofta virusprogram som också skyddar inkorgen mot skräppost och skadliga filer. Ett anti virus program kan ställas in att göra automatiska sökningar så ofta användaren anser att det är nödvändigt. Då kan programmet söka av en enhet i taget, eller alla enheter i nätverket på samma gång. Det ger ett mycket effektivt skydd.

Vilka risker finns?

När man surfar på nätet, tar emot mail eller liknande finns det alltid en risk för att skadliga program tar sig in i datorn. Även säkra sajter som Hpguiden kan drabbas av hackerattacker eller liknande och då gäller det att varje individ skyddar sina enheter på ett bra sätt. Vissa virus kan ta sig in i datorn och spåra bankuppgifter, kreditkortsuppgifter och lösenord vilket kan leda till mycket allvarliga konsekvenser för användaren. Andra virus kan låsa en hel enhet och tvinga användaren till att betala stora summor för att enheten ska låsas upp igen. Andra virus fyller enhetens minne och hårddiskar med skräpmaterial vilket gör enheten oanvändbar och då måste man installera om den. Om enheten då inte är säkerhetskopierad förlorar man allt material som funnits på enheten vilket kan bli jobbigt om det är personlig material, eller dyrt och svårt om det är material som tillhör ett företag eller är oersättligt på annat vis.