4 anledningar till varför antivirusprogram är viktiga

Har du precis köpt en ny dator och funderar om du verkligen behöver ett antivirusprogram? Din tveksamhet kommer garanterat att vara borta efter att du har läst den här artikeln. Vi har listat fyra anledningar varför du måste skaffa ett antivirusprogram till datorn.

1. Det förhindrar spionage via din webbkamera

Under det gångna året har allt mer av oss använt webbkameran, vare sig det gäller Zoom möten på jobbet eller samtal till nära och kära. En ny undersökning visar att 41 procent av svenskarna är oroliga för spionage via webbkameran. Faktum är att det finns en säkerhetsproblematik kopplad till kameror och utan ett antivirusprogram så riskerar du att obehöriga personer får åtkomst till den.

2. Den skyddar din dator från virus

Huvudsyftet med ett antivirusprogram är att den har en förebyggande funktion. Det vill säga, programmet upptäcker eventuella virus och tar bort dem innan viruset hinner skada systemet. Ett bra antivirusprogram kan bekämpa flertalet virus på din dator i bakgrunden utan att du ens vet om det.

3. Din data och filer är skyddade

Virus kan potentiellt skada din data och filer. Tack vare antivirusprogrammet har du ett extra öga som håller koll på dina filer. Det vill säga, programmet genomsöker regelbundet dina filer och meddelar dig om de är skadliga. Således minskar du risken att drabbas av en förslut av värdefull data.

4. Det finns kostnadsfria antivirusprogram

Även om de flesta antivirusprogrammen är billiga, så finns de aktörer som erbjuder kostnadsfria program. Dessa program brukar som regel ha de mest grundläggande funktionerna. Exempelvis, en brandvägg som skyddar för intrång och virus, genomsökning av virus på din dator till att ta bort eventuella skadade filer eller virus. I synnerhet brukar gratis versionen av antivirusprogrammen vara ett bra val för de personer som använder sin dator mindre regelbundet, eller har en lägre budget.