Skydda datorn mot strömavbrott

Ett av de största hoten mot datorer är att strömmen slås ut eller att det är stora toppar och dalar i elförsörjningen. Datorer liksom annan hemelektronik riskerar att ta skada. I värsta fall går de sönder helt. Därför bör du inte lägga allt ditt säkerhetsfokus på att skydda dig mot virus, utan även tänka på mer fundamentala delar som stabil elförsörjning.

Skaffa UPS

UPS står för Uninterruptible Power Supply eller strömförsörjning som inte kan avbrytas. Den här typen av säkerhetsprodukt används för att skydda IT mot just störningar i elnätet. Kanske har du själv haft ett par strömavbrott under det senaste året? I Sverige inträffar många åskoväder och i så fall påverkas ibland elnäten. Dessutom kan det inträffa en rad andra driftstörningar, till exempel att elledningar går sönder eller att ett ställverk får problem. Poängen är att du måste räkna med ett och annat strömavbrott över tid.

En av de vanligaste anledningarna till att hårdvaran i en dator går sönder är just strömstörningar. Givetvis har de visst skydd, men sannolikheten att någon inträffar är mycket högre än när du använder en UPS. Fördelen med UPS:er är att de har batterier som klarar att ge reservkraft när strömmen är borta. Då undviks en plötslig och oväntad avstängning. Du behöver också ett bra elavtal från en leverantör som du verkligen kan lita på. Hos https://tibber.com/se/ kan du lära dig mer om hur du kan sänka din elförbrukning och spara pengar. Möjligheten finns att få ett perfekt elavtal med 100 % förnybar el, utan något onödigt krångel.

Hur mycket kostar UPS:er?

En UPS för privatpersoner brukar inte kosta mer än 1000 till 3000 kr, beroende på vilken kvalitet och vilka funktioner du är ute efter. Som privatperson eller småföretagare behövs i regel inget avancerat system. Det brukar räcka med en ganska grundläggande UPS som klarar strömförsörjningen i någon timme om strömmen i byggnaden helt slagits ut. Är strömmen borta längre har du åtminstone tid att i lugn och ro stänga av all din datorutrustning. En annan fördel med att ha UPS är att du hinner spara allt arbete och undvika att dyrbar tid går förlorad.

Det bör finnas en funktion som påminner om batteriet behöver laddas. En annan sak att tänka på är att större enheter tar upp en del plats och även väger en del. De brukar väga över 10 kg och de bör inte placeras för långt ifrån datorn, eftersom det gör kabeldragningen mer komplicerad. UPS:er ger också bara temporärt skydd. Bor du i ett område med väldigt långvariga strömavbrott är det smidigt att ha en egen generator eller stora solpaneler på taket. I så fall kan du ladda din UPS på egen hand och alltid se till att din IT-utrustning är skyddad mot strömavbrott eller störningar på elnätet.