Minska risken för virus i datorn

Att få virus i datorn är inte roligt för någon. Ett virus kan uppstå av att du har besökt en opålitlig hemsida, öppnat ett mejl som du inte skulle ha öppnat eller t.ex. laddat ner något från nätet. Det finns många orsaker till varför man kan få virus i sin dator, men också många sätt som man kan skydda sig från de virtuella bakterierna. Det första man behöver ha koll på är vilka symptom som datorn kommer att uppvisa när den har blivit infekterad. Precis som när vi människor blir förkylda kan vi få symptom som rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk eller feber. Datorn får förvisso inte just sådana symptom, men visar fortfarande tecken på att något är fel.

Symptom på att din dator har fått virus

  • Din dator är inte längre lika snabb som förut
  • Din mejl kan automatiskt börja skicka ut skräppost till andra kontakter
  • Datorns egna program, alternativt olika hemsidor, kan öppna sig av sig själv
  • Du har inte längre samma startsida
  • Nya verktygsfält finns tillgängliga

Både företagsdatorer och privata datorer kan få virus. Är du mitt uppe i ett möte och har bokat ett mötesrum i Stockholm kan det naturligtvis kännas mycket jobbigare än om du bara använder datorn privat och för nöjes skull. Mitt i ett möte är datorn ett viktigt verktyg som behöver fungera som den ska. Naturligtvis kan ett virus även orsaka problem på en privat dator, t.ex. om du studerar eller arbetar hemifrån.

Minimera risken för virus

Det finns saker du kan göra för att minimera risken för att drabbas av ett datorvirus. Det första är att skaffa dig ett bra antivirusprogram. Här, precis som med allt annat, får du vad du betalar för. Vill du ha ett riktigt bra skydd måste du också välja ett dyrare alternativ. Här nedan har vi samlat några tips som du kan använda dig av för att undvika vanliga virus.

  • Ha ett bra antivirusprogram och se till att uppdatera detta så ofta det går.
  • Pop up-rutor är vanligt förekommande, men klicka inte på dem utan att först läsa igenom noggrant vad som står.
  • Bifogade filer och länkar i ett mejl bör du aldrig klicka på om de inte kommer från en säker källa. Antivirusprogram kan hjälpa till med mycket, men kan t.ex. inte se igenom en zippad fil.
  • ”Din dator har kraschat! Klicka här för att bli av med problemet”! Klicka inte! Det är med största sannolikhet ett företag som vill få dig att köpa dyra program alternativt ett virus.
  • Vill du ladda ner program är det viktigt att du läser igenom noga! Det gäller även det finstilta. Du kommer med största sannolikhet att godkänna att en hel del information om dig lämnas ut. Avmarkera de rutor som inte behövs för nedladdningen eller välj ett annat program.