Att vara skeptisk ger den bästa säkerheten

Vi lever en större och större del av vårt liv på nätet, och i takt med att våra pengar och andra resurser flyttas dit möter vi också fler och fler hot mot säkerheten. Det räcker inte att använda sig av ett bra lösenord längre, men lyckligtvis kommer man långt med sund skepsis.

Vilka hot finns det på nätet?

Det finns en mängd olika hot på nätet, och det är viktigt att känna till några av de vanligaste:

  • Traditionella datavirus existerar fortfarande, och en trend är så kallade «ransomware»-virus. Om du blir drabbad av ett sådant virus, kan dina filer bli krypterade och du utpressas att betala pengar.
  • En annan trend är att fler och fler drabbas av så kallade id-stölder eller id-kapningar. Detta är egentligen inget nytt brott, det går att missbruka någons identitet också på papper, men det händer oftare på nätet.
  • Det är viktigt att inte glömma de fysiska hot som dyker upp några gånger. Det finns till och med ledningar och laddare som kan hacka telefonen, det är viktig att välja seriösa och säkra iPhone tillbehör till din telefon.

Hur kan man skydda sig mot olika hot?

När säkerhet på nätet är tema, tänker många på säkra lösenord. I dag är det dock en mycket liten del av säkerheten, och du måste nästan räkna med att dina lösenord kommer att läckas någon gång.

I dag är det också många tjänster som delvis går bort från det ensidiga fokuset på lösenord, och lägger vikt på inloggning med mobila enheter, fingeravtryck eller liknande. Det öppnar naturligtvis för andra angrepp, som att ta över någons mobiltelefon, men det visar att lösenord kanske inte är den bästa lösningen längre.

Vad är då det viktigaste du kan göra själv för att hålla dig säker på nätet? Att vara skeptisk kan hjälpa dig att komma en bit på vägen. Det är möjligt att spegla de hot vi fokuserade på tidigare, och föreslå att:

  • Var skeptisk till vilka e-poster du öppnar, och vilka sidor du besöker. Här kommer det hela tiden nya sätt att angripa. Till exempel är det några som har fått okända inbjudningar i Google Calendar i nyare tid, som är ett helt nytt sätt att distribuera spam och tveksamma länkar på.
  • Håll ordning på dina personupplysningar. Försök att undvika att ge ifrån dig personnummer eller kreditkortsnummer till sidor du inte litar på. Om något är för bra för att vara sant, då är det sannolikt det.
  • Var försiktig med okända USB-produkter och lagringsmedia som du kopplar till din datamaskin eller mobiltelefon. Är du säker på att de kommer från en säker och trygg källa?

Du kommer alltså långt med lite enkel skepsis och sunt förnuft.