Din router kan utgöra en säkerhetsrisk

Idag lever de flesta mer eller mindre trådlösa liv. Vi streamar och tittar, när och var vi vill. Vi surfar i hängmattan. Men det trådlösa nätverkets frihet är förknippat med risker. Det är nämligen inte bara datorn som behöver en systematisk uppdatering, utan också det trådlösa nätet.

Det trådlösa nätverkets hjärta

Routern tar hand om kommunikationen mellan datorn och internetleverantören och det formligen dräller av sårbara routers där ute. En illvillig person kan, genom att befinna sig i närheten, missbruka nätverket och utgöra ett hot mot den personliga integriteten. Förutom att ladda ned olagligheter kan gärningsmannen också komma åt alla de enheter som är anslutna till nätverket. Även dörrlås, kameror och belysning, för att ge några exempel. Föreställ dig att någon tittar på dig i ditt hem via din webbkamera eller mobilkamera. Han eller hon kan också hitta lösenord och komma över kortuppgifter genom att kapa internetanslutningen. En annan vanligare variant är att hackers kapar nät för att kunna krascha webbsidor i så kallade överbelastningsattacker.

Bristande kunskaper om routrar

Nio av tio kör igång routern med ett förinställt lösenord, oftast på undersidan av routern. Och det är allt. Det är inte många som vet att det går att logga in på routern och därigenom ändra säkerhetsinställningarna. Det största problemet när det kommer till säkerhet är att folk inte vet om att ansvaret ligger hos konsumenten att uppdatera sin router. Det gäller att logga in på routern och ta hem uppdateringarna. En router beter sig inte som en dator och konsumenten får därför inga påminnelser om uppdateringar och slutförande av dessa. Om man är totalt okunnig på det tekniska kan man ta hjälp av någon IT-kunnig person, kanske från Bemanning Stockholm eller något annat företag. Eller varför inte fråga grannen eller någon släkting som besitter lite kunskaper. Huvudsaken är att man gör det.

Saker att ha i minne beträffande routern

Är routern äldre än fyra år kan det vara dags att byta ut den, då säkerhetsuppdateringar oftast upphör när en vara går ur tiden. När en router ska införskaffas, se till att göra det hos en tillverkare som ger kontinuerliga uppdateringar. Skapa ett starkt lösenord. Ett första lösen och webb-adress brukar finnas på routerns undersida. Logga in och ändra lösen både för routern och nätverket. Uppdatera routern ungefär en gång i månaden. Om inga nya uppdateringar finns, byt router. Kontrollera ditt näts säkerhetsprotokoll, wpa2 är säkrast. En annan funktion är WPS. Den är till för att förenkla uppkopplingar av till exempel skrivare, men funktionen är en stor säkerhetsrisk. Stäng ner den. Det går också att fjärrstyra sin router och göra inställningar på distans, utan att vara uppkopplad på det trådlösa nätverket. Slå aldrig på fjärrstyrning! En router har inget stöd för krypteringar, vilket innebär att lösenord skickas som de är och någon kan se det och ändra inställningar i routern. Med andra ord. Uppdatera. Ha ett starkt lösenord. Ingen WPS eller fjärrstyrning.